Kaufen Sie für ein Unternehmen ein? Nehmen Sie dann Kontakt mit uns auf.

Klimaanlagen-Auto riecht nach Hund: Mit diesen Tipps riecht die Luft aus der Klimaanlage wieder schön und frisch

Herken je dat? Je hebt net de airco van je auto ingeschakeld en er komt behalve koele lucht ook een extreem onaangename geur vrij. Het lijkt wel of de airco auto stinkt naar hond. Iets waarop je niet op zit te wachten. Daarom vertellen wij je in dit blog wat de oorzaak van een stinkende airco in jouw auto is én geven je tips hoe je deze geur weer uit je auto krijgt.

Leestijd: 4 minuten

Wat is de oorzaak van een stinkende airco?

Om een muffe lucht efficiënt te kunnen bestrijden of te voorkomen, is het van belang dat je inzicht hebt hoe die nare lucht ontstaat. Dat is met name als het buiten warmer wordt het geval. Een airco systeem is door condensvorming constant vochtig. ’s Winters en in het voorjaar kunnen schimmels en bacteriën zich ongehinderd op de verdamper van het airco systeem vermenigvuldigen, met ondraaglijke stank tot resultaat. Omdat de meeste automobilisten de airco ’s winters niet gebruiken, merken ze dit euvel pas na het voorjaar op. Ook kan het voorkomen dat je auto naar rotte eieren gaat stinken. Gelukkig zijn er meerdere oplossingen voor dit soort problemen.

Behalve het verspreiden van een nare lucht, worden ook deze schimmels en bacteriën het interieur van je auto in verspreid. Dat laatste kan gezondheidsklachten zoals een grieperig gevoel of benauwdheid opleveren. In de meeste gevallen is een volledige reiniging van jouw aircosysteem niet nodig, met CarFreshFresh kun jij zonder complexe reiniging bijna alle stankproblemen al oplossen.

Dé gouden tip: reinig het airco systeem grondig

Om uiteindelijk van nare luchtjes, veroorzaakt door een verontreinigd airco systeem af te komen, is er maar één oplossing mogelijk. Laat het systeem reinigen. Je kunt dat zelf ter hand nemen maar ook door een vakgarage laten uitvoeren. Onderstaand beschrijven we vier manieren om het systeem te laten reinigen, zodat je weet hoe effectief of zinvol een bepaalde methode is.

1. CarFreshFresh

Misschien had je ‘m al verwacht, maar wij van CarFreshFresh adviseren CarFreshFresh. Dat doen we natuurlijk niet zomaar. We zullen kort en krachtig uitleggen waarom jij één oplossing nodig hebt die de geur niet verbloemd, maar compleet verwijdert uit jouw auto.

CarFreshFresh maakt gebruik van Chloordioxide, dit is een chemische verbinding tussen chlooren zuurstof ook wel bekend als Clo2. Clo2 wordt gebruikt om organische maar ook niet organische geuren, bacteriën en zelfs virussen te verwijderen. Chloordioxide wordt momenteel al veel gebruikt om bijvoorbeeld drinkwater te desinfecteren en kan ook zeer effectief ingezet worden om nare geurtjes uit je auto te verwijderen. Hoe dit werkt en waarom dit beter is dan een ozonreiniging lees jij in in de volgende twee alinea’s.

Zo werkt CarFreshFresh

CarFreshFresh is een product dat als het ware alle nare geuren, virussen en bacteriën weg oxideert. Geuren worden dus niet gemaskeerd maar de Chloordioxide begint met een oxidatieproces wat pas op gang komt nadat jij de juiste stappen hebt opgevolgd uit het stappenplan. Bij dit proces komt een geel kleurig gasvrij die zich door de gehele auto zal verspreiden. Het gas oxideert geurmoleculen en maakt ze daarmee compleet geurloos. Dit effect zorg voor een resultaat dat dus niet de geur maskeert, maar compleet uit jouw auto verwijderd.

airco stinkt naar hond

Carfreshfresh zorgt voor een frisse geur in je auto als je airco auto stinkt naar hond.

Het verschil met een ozonreiniging

Een ozonreiniging is een van de meest toegepaste behandeling om de airco te reinigen. Helaas is deze behandeling niet alleen relatief duur, deze behandeling moet ook door een specialistisch bedrijf toegepast worden. Je kan dit dus niet zelf doen. Bij de behandeling wordt namelijk een ozongenerator in je auto geplaatst die het ozon gas in je auto zal genereren. Dit gas reinigt de airco en desinfecteert de lucht maar laat een dun plakkerige laagje op de bekleding achter wat verwijderd moet worden. Ook blijft er een nare geur over, te vergelijken met de geur na een blikseminslag of die van een oud kopieerapparaat. Hier zie je alle voor- en nadelen nog even op een rijtje:

Ozon behandeling CarFreshFresh
+ Nare geuren worden geneutraliseerd + Nare geuren worden verwijdert (Pakt geuren aan bij de bron)
+ Het reinigt de airco + Verwijdert virussen en bacteriën
– Relatief Prijzig + Relatief goedkoop
+ Auto wordt weer fris, dus beter verkoopbaar + Auto wordt weer fris, dus beter verkoopbaar
– Moet worden uitgevoerd bij een autoschoonmaakbedrijf + Te gebruiken in eigen tijd
– Laat na gebruik een geur achter vergelijkbaar met de geur na bliksem of de geur van een oud kopieerapparaat – Laat na gebruik een chloorachtige geur achter (niet iedereen is hier gek op)
– Auto moet na behandeling goed doorgelucht worden – Auto moet na behandeling goed doorgelucht worden

 

We hopen je met deze uitgebreide onderbouwing een zo goed mogelijke blik te hebben gegeven over de opties, als je airco auto stinkt naar hond. Wil je toch wat anders proberen of het niet zelf doen? Probeer dan één van de onderstaande opties!

2. Ozonreiniging

Ozon heeft een desinfecterende werking en wordt bijvoorbeeld gebruikt om drinkwater te ontsmetten. Met een ozon reiniging wordt niet alleen de airco maar ook het complete interieur van je auto gereinigd. Met deze behandeling worden bacteriën en schimmel gedood en verdwijnen nare geurtjes. Helaas wordt met een ozonreiniging de fysieke vervuiling niet opgeheven. De aanhechting van vervuiling op de verdamper en in de pollenfilter blijft bestaan.

Daardoor krijg je relatief snel weer met hetzelfde euvel te maken. Nare luchtjes keren weer terug. Het is in vergelijking met andere methodes een vrij dure methode. Bovendien duurt een ozonreiniging lang (tenminste 24 uur). De auto moet na behandeling namelijk goed luchten. Inademing van hoge concentraties ozon kan schadelijk voor je gezondheid zijn.

Verschil ozonbehandeling en geurvreter in de auto

Een van de grootste voordelen van een ozonbehandeling voor de auto is dat het geurtjes afbreekt in plaats van maskeert. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen een ozonbehandeling en een geurvreter zoals CarFreshFresh.

3. Gasreiniging

Een gasreiniging is vergelijkbaar met die van een ozon reiniging. Het verschil zit hem in de kracht. Een gasreiniging is minder krachtig. Met een spuitbus of vernevelapparaat wordt gas in het interieur van je auto verspreid om muffe luchtjes te verwijderen. Schimmels en bacteriën worden, net als bij een ozonreiniging wel gedood maar de aanhechting van vervuiling op de verdamper en in de pollenfilter blijft ook hier bestaan.

4. Schuimreiniging

In tegenstelling tot ozon- en gasreiniging, pakt schuimreiniging het probleem wel gelijk bij de bron aan. Het schuimmiddel wordt rechtstreeks op de verdamper aangebracht. Helaas is het schuim te dik en kan daardoor niet door het zeer fijnmazige raster van de verdamper heenkomen. Ook met deze methode blijft de aanhechting van vervuiling op de verdamper en in de pollen filter bestaan. Daardoor is er maar kortstondig sprake van frisse lucht in je auto. Het effect van schuimreiniging is daardoor maar minimaal.

5. Vloeistofreiniging

Het reinigen van de airco op vloeistof basis verwijdert zowel het vuil én de aanhechting. Dat maakt vloeistofreiniging de meest doeltreffende oplossing voor een vervuilde airco. Het vloeibare reinigingsmiddel wordt rechtstreeks op de verdamper aangebracht. Door de waterachtige substantie van het reinigingsmiddel en door het feit dat de verdamper onder hoge druk wordt doorgespoeld, verdwijnen zowel vuil en schimmels en bacteriën maar ook de aanhechting. Doordat probleem bij de bron wordt aangepakt, heb je van deze methode het veel profijt en (voorlopig) geen last meer van een stinkende airco in je auto.

Vergeet ook jaarlijks onderhoud niet

Helaas is vervuiling van het airco systeem niet te voorkomen. Zodra je weer een muffe geur in je auto opmerkt, ben je eigenlijk al te laat. Het airco systeem is dan al teveel vervuild.

Maak er een goede gewoonte van het aircosysteem jaarlijks te (laten) reinigen, bijvoorbeeld wanneer je je auto wegbrengt voor een grote beurt. De vakgarage controleert ook of er nog genoeg koudemiddel in het airco systeem zit en of het pollenfilter vervangen moet worden.

Airco, ook in de winter

Maak er een goede gewoonte van de airco regelmatig in te schakelen, ook in de winter. Alleen bij een regelmatig gebruik blijven afdichtingen van het airco systeem soepel en kunnen die hierdoor het systeem optimaal afdichten. Wanneer de airco niet wordt gebruikt, kunnen de afdichtingen uitdrogen en kunnen ze gaan lekken. Doordat het gesloten airco systeem onder druk staat, verliest het koelmiddel en kan er de brui aan geven.

Heb je last van een beslagen voorruit? Zet de airco even flink aan en voor je het weet heb je weer perfect zicht.

Airco auto stinkt naar hond?

Het is natuurlijk heel vervelend als je airco auto stinkt naar hond. Gelukkig zijn er genoeg middeltjes tegen een stinkende auto. Met bovenstaande tips krijg je vast een zeker weer een frisse geur in de auto. Toch blijft de handigste manier de luchtverfrisser van CarFreshFresh. Door ons eenvoudig stappenplan zal het je weinig moeite kosten om je auto weer als nieuw te laten ruiken.

Bonus Tips als je airco auto stinkt naar hond

Schakel het ventilatiesysteem regelmatig in of laat het op de laagste stand staan. Laat het ventilatiesysteem zeker niet constant op zogenaamde recirculatie staan. Er wordt dan geen externe verse lucht in de auto aangevoerd. Vocht kan hierdoor niet verdampen en je auto ruikt al snel weer muf en krijg je die hondengeur terug.

Middeltjes uit grootmoeders tijd werken nog steeds. Een bakje met gebrande koffiebonen of gemalen koffie, een bakje met azijn of ammoniak geven een andere lucht aan je interieur af. Vergeet niet om deze bakjes te verwijderen voordat je gaat autorijden. Daarnaast kun je een paar zogenaamde wasdrogerdoekjes onder je autostoelen en in je kofferbak leggen. Zodra de auto warm wordt, verspreiden ze een lekkere lucht. Vervang de wasdrogerdoekjes wel na een tijdje. Maar de beste oplossing is een effectief middel voor het permanent verwijderen van vieze geurtjes.

Als je airco auto stinkt naar hond, kun je verder natuurlijk een luchtverfrisser aan je binnenspiegel hangen of een luchtverfrisser die je op een ventilatierooster plaatst.