Heb je vragen? Neem dan even contact met ons op.

Wat moet je doen wanneer je auto ruikt naar verbrand rubber

Je auto ruikt naar verbrand rubber, oei! Dat kan namelijk een verontrustend teken zijn en mogelijk wijzen op een probleem dat aandacht vereist. Deze geur kan verschillende oorzaken hebben, variërend van relatief onschuldige situaties tot potentiële mechanische kwesties. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijke oorzaken van een verbrand rubbergeur in je auto, wat je moet doen bij het waarnemen van deze geur, hoe je de geur kunt bestrijden en hoe je vergelijkbare problemen in de toekomst kunt voorkomen.

Leestijd: 3 minuten

Oorzaken van een verbrand rubbergeur

 1. Versleten aandrijfriemen:

Versleten of beschadigde aandrijfriemen kunnen tegen elkaar wrijven en een geur van verbrand rubber veroorzaken.

 • Ernst: Minder ernstig. Hoewel het ongemakkelijk kan zijn, zal het meestal geen veiligheidsrisico vormen.
 • Wat te doen: Laat je aandrijfriemen controleren. Als ze versleten zijn, moeten ze worden vervangen om verdere slijtage en een mogelijke breuk te voorkomen.

2. Oververhitte remmen:

Oververhitte remmen kunnen rubberen onderdelen in de remmen doen smelten, wat resulteert in een kenmerkende geur.

 • Ernst: Matig tot ernstig. Oververhitte remmen kunnen leiden tot verminderde remprestaties en zelfs het risico op brand.
 • Wat te doen: Stop je auto onmiddellijk en laat de remmen afkoelen. Als het probleem blijft aanhouden, laat dan je remmen controleren op slijtage of vastzittende onderdelen.

3. Slippende koppeling:

Bij een handgeschakelde auto kan een slippende koppeling ervoor zorgen dat de koppelingsplaat overmatig slijt en verbrandt.

 • Ernst: Matig tot ernstig. Een slippende koppeling kan leiden tot verminderde acceleratie en overmatige slijtage van de koppelingsplaat.
 • Wat te doen: Als je een handgeschakelde auto hebt, laat dan je koppeling controleren. Vervanging van de koppelingsplaat kan noodzakelijk zijn.

4. Lekkende olie op hete motoronderdelen:

Olie die lekt en op hete delen van de motor terechtkomt, kan een verbrand rubbergeur veroorzaken.

 • Ernst: Matig. Terwijl dit niet meteen gevaarlijk is, kan het leiden tot brandgevaar en motorprestatieproblemen.
 • Wat te doen: Zoek de oorzaak van de lekkage en laat het probleem verhelpen. Houd de oliepeil en motorconditie in de gaten om verdere lekkages te voorkomen.

Wat te doen wanneer je auto ruikt naar verbrand rubber 

 • Stop zo snel mogelijk:

Als je een sterke geur van verbrand rubber opmerkt, is het belangrijk om onmiddellijk de weg op een veilige plek te stoppen.

 • Controleer visueel:

Inspecteer de motorruimte en de wielen visueel om te zien of je duidelijke aanwijzingen kunt vinden voor de bron van de geur, zoals zichtbare rook of gesmolten rubber.

 • Controleer op zichtbare rook of roet:

Neem een moment om rond je auto te lopen en te kijken of je ergens rook of roet kunt zien. Als je rook ziet of merkt dat er roetdeeltjes uit de motorruimte komen, kan dit duiden op een directe bron van verbranding. In dit geval is het cruciaal om onmiddellijk te stoppen, je auto af te laten koelen en professionele hulp in te schakelen om mogelijke brandgevaren te vermijden.

 • Schakel de airconditioning en ventilatie uit:

Als je merkt dat je auto ruikt naar verbrand rubber, schakel dan onmiddellijk de airconditioning en ventilatie uit. Dit kan helpen voorkomen dat eventuele verontreinigde lucht verder wordt verspreid in de auto. Zet de ramen een stukje open om de geur te laten ontsnappen en laat de auto even luchten voordat je de oorzaak van de geur onderzoekt.

Onthoud dat je veiligheid altijd voorop moet staan. Als je geconfronteerd wordt met een verbrand rubbergeur en je kunt de oorzaak niet snel identificeren, neem dan geen risico’s en schakel professionele hulp in om het probleem te onderzoeken en aan te pakken.

Hoe de geur te bestrijden

Zodra je de bron van de verbrand rubbergeur hebt geïdentificeerd en het probleem hebt opgelost (bijvoorbeeld door het repareren van een aandrijfriem), kun je Carfreshfresh gebruiken om de geur te bestrijden en je auto weer fris te laten ruiken. Carfreshfresh verwijdert onaangename geuren bij de bron en zorgt voor een aangename frisse geur in de auto. Je bent na de Freshfresh behandeling dus definitief van de nare geur af.

De beste geurverwijderaar

Muffe lucht uit je caravan met CarFreshFresh

Alle vieze geurtjes definitief uit je auto

Voorkomen in de toekomst

Om in de toekomst te voorkomen dat je auto ruikt naar verbrand rubber, is het belangrijk om regelmatig onderhoud aan je auto uit te voeren. Zorg ervoor dat aandrijfriemen in goede staat zijn en tijdig worden vervangen, dat de remmen goed functioneren en dat de motor geen lekkages heeft. Regelmatig onderhoud kan helpen om problemen te identificeren voordat ze leiden tot verbrand rubbergeuren of andere complicaties. Want grotere complicaties betekenen ook grotere reparatie kosten, en daar worden we niet blij van!

In het kort

Wanneer je auto ruikt naar verbrand rubber kan dat verschillende oorzaken hebben, van eenvoudige situaties tot potentieel ernstige problemen. Het is belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen wanneer je deze geur opmerkt, en de bron van het probleem te identificeren en aan te pakken. Met Carfreshfresh kun je de geur effectief bestrijden en je auto weer aangenaam laten ruiken. Door regelmatig onderhoud en preventieve maatregelen kun je vergelijkbare problemen in de toekomst voorkomen en zorgeloos genieten van een frisse en veilige rijervaring.