Heb je vragen? Neem dan even contact met ons op.

Met deze tips bestrijd en voorkom je muffe lucht in de auto

Herkenbaar? Je auto ruikt muf. Je stapt in je auto en het liefste stap je er ook meteen weer uit. Wat een vreselijke lucht kan er toch in een auto (blijven) hangen. Zeker na de winterperiode, als de temperaturen weer wat oplopen, kan je met een vieze, bedompte geur in je auto te maken krijgen. Het ruikt dan naar schimmel of naar natte hond. Niet echt een pretje. In dit artikel lees je wat de meest voorkomende oorzaken van vieze lucht kunnen zijn en geven we je tips over wat je er aan kunt (laten) doen om de lucht weer te klaren.

Scroll door naar de oplossing

Leestijd: 4 minuten

De airco ruikt muf

In veel gevallen is de airco de boosdoener van een muffe lucht. Dat de muffe lucht inderdaad door de airco wordt veroorzaakt, is eenvoudig vast te stellen door de airco aan te zetten. Komt er direct een nare geur vrij, dan weet je genoeg.
Die nare geur wordt veroorzaakt door shimmels en bacteriegroei op het raster van de verdamper van de airconditioning. De airco werkt namelijk als luchtontvochtiger en onttrekt het vocht uit het interieur van de auto uit de lucht. Dat vocht wordt vervolgens langs de verdamper naar buiten afgevoerd.

De combinatie van onttrokken vocht en temperatuurverschillen is een perfecte broedplaats voor bacteriën en schimmels. Die zorgen samen voor een vieze geur. Zodra je de airco aanzet, wordt die vieze geur de auto ingeblazen en gaat je auto stinken.
Tegen die stank kun je heel eenvoudig zelf wat doen. Zet ongeveer 10 minuten voordat je op je bestemming aankomt de airco uit en de ventilator hoger. Hierdoor kan de verdamper opdrogen. Hoe minder vocht er achter blijft, des te minder bacteriën en schimmels zich kunnen vermeerderen. Behalve dat het onaangenaam ruikt, is inademing van door bacteriën en schimmels vervuilde lucht ongezond. Infecties, geïrriteerde luchtwegen of ogen en allergische reacties kunnen het gevolg zijn.

Gebruik je airco vooral ook ´s winters en in regenachtige omstandigheden. Ideaal bij een beslagen voorruit. Op het belang van een onbelemmerd zicht hoeven we je natuurlijk niet te wijzen.

Airco desinfecteren

Nog beter is het wanneer je het airco systeem door een vakgarage laat reinigen. Het is geen dure aangelegenheid en voor enkele tientjes weet je zeker dat bacteriën en schimmels uit het systeem zijn verwijderd.

Je kunt de airco desgewenst ook zelf desinfecteren met een reinigingsspray. Die moet je in het interieur verspreiden met een werkenden airconditioning en gesloten ramen en deuren. Er kan ook een speciaal schuim direct op de verdamper worden gespoten. Deze producten zijn onder andere bij autospeciaalzaken verkrijgbaar. Lees van te voren de gebruiksaanwijzing grondig door.

Het interieurfilter

Een oude interieurfilter kan ook de oorzaak van stank zijn. Ook in dit filter kan zich vocht verzamelen en kunnen bacteriën zich nestelen. Voor het vervangen van dit type filter hoe je niet naar de garage. Het is heel eenvoudig. Hoe het moet kun je in de handleiding van je auto nalezen. Vervang de filter minstens een keer per jaar.

Het ventilatiesysteem

Een ventilatiesysteem dat voortdurend uitstaat of op stand recirculatie staat, kan ook de oorzaak van de muffe lucht zijn. Omdat er geen frisse lucht het interieur van de auto binnenkomt, kan er ook geen vocht ontsnappen met bedompte lucht tot gevolg. Laat daarom altijd het ventilatiesysteem op een lage stand in werking (niet op recirculatie).

Verwaarloosd onderhoud

Een muffe lucht kan ook met achterstallig onderhoud of achtergebleven etensresten te maken hebben. Dat kunnen kruimeltjes eten zijn, maar denk ook aan die appel die onder de stoel is gerold. Etensresten vormen een gunstige omgeving voor schimmels. Stofzuig daarom regelmatig de vloermatten van je auto en schudt ze uit. Eet en drink bij voorkeur niet in de auto. Zo houd je je auto niet alleen schoon maar kun je even de benen strekken en een frisse neus halen.

Vocht, vocht en nog eens vocht

We nemen allemaal vocht mee de auto in, zeker bij natte weersomstandigheden en in de winterperiode. Natte schoenen, jassen en paraplu´s, ze dragen er allemaal aan extra vocht in de auto bij.

Een teken dat er zich veel vocht in de auto heeft verzameld is niet alleen een muffe lucht, maar zijn ook de beslagen ramen.
Wanneer het vocht niet (voldoende) via ventilatie, circulatie of airconditioning wordt afgevoerd, kan het vocht door bekleding, poreuze plekken of de bodem van de auto worden geabsorbeerd, hetgeen stank kan veroorzaken.

Houd de auto droog

Wanneer de binnenkant van jouw auto droog blijft, beperk je de kans op schimmelvorming en daarmee de kans op muffe en bedompte lucht. Heb je iets gemorst? Veeg of dep de gemorste vloeistof meteen op.

Zijn de vloermatten nat geworden? Haal ze uit de auto en laat ze, voordat je ze weer teruglegt, goed opdrogen. Als de vloermatten zonder echt aanwijsbare reden doorweekt zijn, kan er sprake van een lekkage, bijvoorbeeld via een ruit of slechte afdichtingen. Laat de oorzaak van de lekkage opsporen en verhelpen en de vloerbedekking door een professional reinigen. Als je geen actie onderneemt, krijgt schimmelgroei volop de kans.

Zet regelmatig de ramen tegen elkaar open. Frisse lucht komt binnen en muffe lucht verdwijnt.
Plaats een speciale auto-ontvochtiger in de auto, of een linnen zak met kattenbakkorrels om het vocht te absorberen.
Het kan ook zijn dat je een zoete, stroperige lucht opmerkt. Ga dan direct naar de garage. Waarschijnlijk heeft dat met een lekkage van het koelsysteem, radiator of een verwarmingselement te maken en ruik je het giftige ethyleen glycol (antivries)

Carfreshfresh

Blijf je ondanks alle bovenstaande tips last van een muffe lucht houden, dan is Carfreshfresh dé perfecte oplossing. Waarom? Carfreshfresh pakt grondig en eenvoudig de kern van de muffe lucht aan in plaats van die, zoals de meeste andere middelen, te maskeren. Niet alleen nare geuren, maar ook schimmels en bacteriën, worden door middel van een ingenieuze chemische ClO2-reactie geëlimineerd.

Of het nu gaat om de geur van natte hond, een stinkende airco, een blijvende rooklucht of zelfs die van rotte eieren, het enige dat je hoeft te doen is dit veilige do-it-yourself product van Carfreshfresh in je auto te plaatsen en een paar uurtjes geduld te hebben. Voor je het weet stap je weer met plezier je auto in.
Bekijk ons product of de instructievideo.