Heb je vragen? Neem dan even contact met ons op.

Help, Mijn Auto Stinkt bij Stil Staan! Oorzaken, oplossingen en preventieve maatregelen

Er is niets vervelender dan in je auto stappen en ontdekken dat je auto stinkt bij stil staan. Deze onverwachte geurproblemen kunnen de rijervaring behoorlijk bederven. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijke oorzaken achter deze onaangename geur, wat je onmiddellijk kunt doen zodra je het opmerkt, hoe je effectief met de geur kunt omgaan, en welke maatregelen je kunt nemen om dit probleem in de toekomst te voorkomen. Van schimmel en vocht tot verstopte afvoerkanalen en lekkages, we onderzoeken alle aspecten van dit probleem en bieden oplossingen om jouw rijomgeving weer fris en aangenaam te maken. Lees verder om te ontdekken hoe je jouw auto weer heerlijk kunt laten ruiken, zelfs na stilstand!

Leestijd: 4.5 minuten

Mogelijke oorzaken auto stinkt bij stil staan

 1. Schimmel en Vocht:

Als vocht vast komt te zitten in je auto, bijvoorbeeld door lekkages, kan dit leiden tot schimmelgroei. Schimmel verspreidt een muffe, onaangename geur.

 • Ernst: Matig tot ernstig. Schimmelgroei kan gezondheidsproblemen veroorzaken en de bekleding van je auto beschadigen.
 • Wat te doen: Zoek en repareer lekkages. Reinig de aangetaste gebieden grondig met schimmelverwijderaar en laat de auto goed drogen. Plaats vochtvreters in de auto om vochtigheid te verminderen.

2. Verstopte Afvoerkanalen:

Als de afvoerkanalen van je airconditioning verstopt raken, kan het condenswater niet weglopen. Dit vocht kan schimmelgroei veroorzaken.

 • Ernst: Matig. Het kan leiden tot onaangename geuren en aantasting van het airconditioningsysteem.
 • Wat te doen: Laat het airconditioningsysteem controleren en reinigen door een professional. Zorg ervoor dat afvoerkanalen vrij zijn van vuil en verstoppingen.

Vergelijk hier geschikte garages bij jou in de buurt

3. Stilstaande Lucht:

Een gebrek aan ventilatie kan ervoor zorgen dat lucht in de auto blijft hangen, wat een broeiplaats kan worden voor geurtjes.

 • Ernst: Licht tot matig. Het kan leiden tot mufheid en onaangename geuren.
 • Wat te doen: Regelmatige ventilatie is essentieel. Laat periodiek de ramen een tijdje open om de auto te luchten, zelfs als je hem niet gebruikt.

4. Lekkages:

Lekkages in het interieur, zoals die van de motor, kunnen de bekleding en vloerbedekking aantasten, wat leidt tot een onaangename geur.

 • Ernst: Matig tot ernstig, afhankelijk van de bron van de lekkage. Het kan leiden tot schade aan elektronica en bekleding.
 • Wat te doen: Repareer lekkages onmiddellijk, vooral als ze van de motor komen. Vervang beschadigde bekleding en droog de getroffen gebieden goed.

Directe Maatregel

 • Grondige Schoonmaak:

De meest eenvoudige en voor de hand liggende maatregel wanneer je auto stink bij stil staan is het grondig reinigen van het interieur. Verwijder vuil, stof en morsingen, en gebruik een interieurreiniger om oppervlakken schoon te maken. Is de stank na het reinigen van het interieur nog steeds aanwezig? Dan ligt het probleem toch wat verder. Bekijk dan onze preventieve maatregelen hieronder.

 

Wat je tegen de geur kunt doen

Gebruik Carfreshfresh om nare geuren effectief en definitief te verwijderen. Dit krachtige product verwijdert niet alleen geuren maar laat ook meteen een aangename, frisse geur achter, waardoor je auto weer heerlijk ruikt. En spuit jij graag een parfum in de auto? Dan ruikt de parfum na de Carfreshfresh behandeling ook krachtiger doordat de parfum geen geurtjes meer hoeft te maskeren!

De beste geurverwijderaar

Muffe lucht uit je caravan met CarFreshFresh

Alle vieze geurtjes definitief uit je auto

Voorkomen in de toekomst

 • Regelmatige ventilatie:

Laat de ramen van je auto regelmatig openstaan om de luchtcirculatie te bevorderen, zelfs als je de auto niet gebruikt. Gebruik je een autohoes? Zorg dan voor een autohoes met ademende materialen om vocht onder de hoes te voorkomen.

 • Controle op lekkages:

Houd je auto regelmatig in de gaten op tekenen van lekkages. Controleer het interieur en de kofferbak op vocht. Laat eventuele lekkages onmiddellijk repareren om verdere schade te voorkomen. Door onopgemerkte lekkages ontstaat er namelijk overtollig vocht in de auto, wat leid tot muffe geuren en doordoor zelfs schimmelvorming. Door lekkages tijdig op te merken ben je dit probleem voor.

 • Onderhoud van de airconditioning:

Laat je airconditioningsysteem minstens eenmaal per jaar controleren en onderhouden. Vervang het interieurfilter en laat de afvoerkanalen reinigen. Dit voorkomt verstoppingen, vochtproblemen en bacteriegroei.

 • Gebruik van Carfreshfresh:

Naar mate de tijd ontstaan er links of rechtsom altijd geurtjes in de auto. Denk aan lichaamsgeuren, hondengeuren, etensgeuren en muffe geuren. Het is daarom goed om de opbouw van nieuwe geuren tijdig af te breken. Neem twee maal per jaar een Carfreshfresh behandeling in je auto om geurtjes op afstand te houden en een blijvend frisse geur te behouden.

 

 • Gebruik van vochtvreters:

Plaats vochtvreters in je auto, vooral als deze langere tijd niet wordt gebruikt. Vochtvreters absorberen overtollig vocht en verminderen zo de kans op schimmelvorming. Vooral in de seizoenen waarin het veel regent en de luchtvochtigheid hoog is, zoals de herfst en winter is dit aan te raden. In deze periodes wordt er onbewust veel overtollig vocht meegenomen in de auto, wat kan leiden tot schimmelvorming. Door een vochtvreter in de auto te plaatsten trekt het vocht hierin waardoor schimmelvorming en dus muffe geuren geen kans maken. Koop tip: Vochtvreters verkopen ze goedkoop bij de Action.

Meer over het ontstaan en voorkomen van muffe geuren? Klik hier

Door deze uitgebreide maatregelen te nemen, kun je niet alleen voorkomen dat je auto stinkt bij stil staan, maar ook de levensduur van je voertuig verlengen en het rijden in je auto weer een plezier maken.

In het kort

Wanneer je auto stinkt bij stil staan kan dat verschillende oorzaken hebben, maar met de juiste maatregelen en producten, zoals Carfreshfresh, kun je deze geuren effectief bestrijden en voorkomen. Door regelmatig onderhoud en aandacht voor voornamelijk vochtproblemen kun je zorgeloos genieten van een frisse en aangename autorit, dus hoef je je nooit druk te maken over dat je auto stinkt bij stil staan. Plus bij goed onderhoud verlengd het de levensduur van de auto, daarom dubbel zo belangrijk!