Hoe krijg je rooklucht uit de auto?
Wanneer je je werkelijk perfecte tweedehands droomauto hebt gevonden maar er hangt een afschuwelijke rooklucht in, ben je misschien genegen om die niet te kopen. Rooklucht is ranzig en waarschijnlijk draait je maag zich er spontaan van om. Toch is het met behulp van onderstaande tips mogelijk om die nare rooklucht uit een auto te verwijderen. Dat geldt natuurlijk ook wanneer je je auto wilt verkopen (dat is zelfs aan te raden) of wanneer je inmiddels met roken bent gestopt en niet meer in de rooklucht wilt zitten.
Leestijd: 3 minuten
Zo ontstaat rooklucht in de auto
Rooklucht in de auto ontstaat uiteraard vanwege het roken van sigaretten of sigaren. In een sigaret zitten ruim 4.000 chemische stoffen, waaronder arseen, benzeen en lood. Van al die duizenden stoffen zijn er 250 schadelijk en kunnen er 70 kanker veroorzaken. Roken is dan ook zeer schadelijk voor de gezondheid. Roken is met name erg slecht voor kleine kinderen omdat hun longen nog niet zijn volgroeid en ze meer giftige stoffen inademen als volwassenen.
Wist je dat na het roken van een sigaret de chemische stoffen tot wel vijf uur (in de auto) blijven hangen? Daarna zetten die giftige stoffen zich werkelijk overal op vast. Van hemelbekleding tot vloermat en alles daartussen in. Deze stoffen, die je niet ziet of ruikt, nestelen zich ook in het ventilatiesysteem van je auto. Kun je je voorstellen wat er gebeurt als je het ventilatiesysteem in werking zet?
Hoe kun je rooklucht in de auto voorkomen?
De enige manier om rooklucht in de auto te voorkomen is om nooit ofte nimmer in de auto te roken en zelfs nooit in de buurt van de auto te roken. Niet roken is bovendien goed voor de gezondheid én je portemonnee.
Verbloemen van rooklucht heeft geen zin
Helaas is het verbloemen van rooklucht geen afdoende methode om van die nare geur af te komen. Het probleem moet echt bij de bron worden aangepakt. Daardoor zijn verschillende oplossingen, die we hierna beschrijven. Het meest effectief is uiteindelijk de CarFreshFresh methode, waarover verderop meer.
Drie meest genoemde oplossingen om rooklucht uit de auto krijgen
Oplossing 1: een grondige schoonmaakbeurt
- Auto volledig reinigen
Als eerste begin je met het grondig schoonmaken van je auto. Maak de auto helemaal leeg. Verwijder alle papiertjes, afval en eventuele peuken en as uit de asbak. Vergeet niet om andere afvalbakjes schoon te maken. De asbak zelf kun je met een lekkere luchtverfrisser inspuiten. Laat dat kort inwerken en wrijf de asbak met keukenpapier na.
Stofzuig vervolgens grondig de autostoelen en de automatten. Vergeet niet om de kofferbak schoon te maken en te stofzuigen.
- Gebruik schoonmaakazijn
Vervolgens ga je met schoonmaakazijn aan de slag. Hiervoor meng je een halve liter schoonmaakazijn met tien liter water. Maak hiermee, met een microvezeldoekje, alle kunststof delen én de ramen van het interieur schoon. Wrijf alles goed met een droog microvezeldoekje na. Schoonmaakazijn laat in eerste instantie een wat onaangename geur achter. Die verdwijnt weer als alles is opgedroogd. De rooklucht wordt deels door de schoonmaakazijn geabsorbeerd.
- Gebruik zuiveringszout
Een ander natuurlijk reinigingsmiddel is zuiveringszout. Zuiveringszout kun je (in poedervorm) op de autostoelen en de automatten strooien. Laat het zo lang mogelijk, maar maximaal 24 uur, inwerken. Zuig vervolgens het zuiveringszout weer grondig op. Het zuiveringszout zal de nare rooklucht neutraliseren.
Zuiveringszout wordt ook baking soda genoemd.
Tip: zijn je automatten bijna versleten? Schaf dan een nieuwe, rookluchtvrije, set aan.
- Zet het ventilatiesysteem in werking
Vervang allereerst de luchtfilter, waarop zich immers de schadelijke stoffen van sigaretten hebben genesteld. Je kunt dit eenvoudig zelf doen. Zet vervolgens alle deuren van je auto open zodat er frisse lucht door de auto stroomt. Dat kan bijvoorbeeld terwijl je de auto schoonmaakt. Zet de ventilator aan op stand recirculatie. Tot slot kun je een antibacteriële luchtverfrisser ophangen of een verdund schoonmaakmiddel in het rooster van de ventilator spuiten (let op, vernevelen, niet door en door nat maken).
De bovenstaande manier is een goede manier om je auto te reinigen. Helaas blijkt het vaak niet de afdoende manier om de rooklucht volledig uit de auto te krijgen.
Oplossing 2: een grondige schoonmaakbeurt in combinatie met ammoniak
Reinig de auto weer volledig zoals onder oplossing 1, de eerste stap beschreven.
Zet vervolgens eens of twee kopjes met ammoniak een nacht of enkele dagen in de auto. Ammoniak is erg sterk dus stap niet in de auto als de ammoniak zijn werk tegen de rooklucht doet. Haal nu de kopjes met ammoniak weg, zet deuren en ramen tegen elkaar open en lucht de auto grondig. Mocht de rooklucht nog niet helemaal weg zijn, dan kun je deze stap herhalen. In plaats van ammoniak kun je ook azijn gebruiken.
Tip: Mogelijk werken koffiebonen ook tegen die nare rooklucht. Leg op een paar schaaltjes elk een lepel geroosterde koffiebonen en zet de ramen op een kiertje. Verwijder na een paar dagen de koffiebonen weer en controleer of je nog rooklucht ruikt. Het voordeel van deze methode is dat je je auto eventueel gewoon kunt gebruiken. Wel met de ramen op een kiertje.
Ook dit is een krachtige methode om je auto intensief te reinigen. De rookgeur wordt helaas alleen gemaskeerd en zal, zeker in een auto waarin lange tijd gerookt is, weer terugkomen.
Oplossing 3: Een ozonreiniging
Ozon, een combinatie van drie stoffen van O2 (zuurstof), is een natuurlijke luchtzuiveraar met een steriliserende werking. Bij een ozonreiniging wordt er een ozongenerator in je auto geplaatst. De motor en de airconditioning staan hierbij aan. De generator produceert ozon die met behulp va de airconditioning door het gehele interieur van de auto wordt verspreid. De airconditioning zelf wordt uiteraard ook door de ozon gereinigd. Na de behandeling ruikt de auto weer neutraal (wel een beetje naar ‘bliksem’) en fris. De grootste hoeveelheid aan schimmels, bacteriën en virussen zijn door de ozon vernietigd. Aan het einde van het proces wordt ozon weer in zuurstof omgezet.
Deze effectieve manier om de rooklucht in je auto te verwijderen heeft wel als nadeel dat de kosten ervan relatief hoog zijn en je langere tijd niet over de auto kunt beschikken. Een ozonreiniging kan bovendien alleen door een gespecialiseerd bedrijf worden uitgevoerd. Meer verschillen tussen een ozonbehandeling en een geurvreter, zoals CarFreshFresh hebben we eerder uitgebreid uitgelegd
CarFreshFresh, de goedkoopste én snelste oplossing om rooklucht uit je auto te verwijderen
Behalve het grondig (laten) reinigen van de automatten en de bekleding, kan een professionele geurvreter worden ingezet voor het verwijderen van rooklucht. CarFreshFresh is hiervoor dé oplossing. CarFreshFresh adviseert voor het beste resultaat het volgende stappenplan te volgen.
Reinig de auto grondig
Reinig de auto grondig, zoals vooraan in dit artikel omschreven onder Oplossing 1: een grondige schoonmaakbeurt.
Vervang de interieurfilter
We leggen nogmaals de nadruk op het belang van het vervangen van de interieurfilter. Deze filter zuivert de van buiten aangevoerde lucht die via het ventilatie- en verwarmingssysteem wordt aangevoerd. Een interieurfilter raakt op den duur “verzadigd” door pollen, vet, (fijn-)stof, schadelijke stoffen en geuren. De werking is dan onvoldoende, bijvoorbeeld voor het absorberen van rooklucht. Vervang daarom eerst de interieurfilter. Dat kun je eenvoudig zelf doen. Een nieuw interieurfilter is, samen met CarFreshFresh, de basis voor een auto zonder nare rooklucht.
Pas CarFreshFresh bij de aanbevolen ideale temperatuur toe
CarFreshFresh tabletten bevatten chloordioxide, een chemische stof. Om een optimale werking van chloordioxide te bevorderen, moet de omgevingstemperatuur tussen de 15 en de 25 graden Celsius bedragen. Dan zullen de CarFreshFresh tabletten in combinatie met de juiste hoeveelheid water, het snelste en het beste reageren en zal het meest optimale resultaat worden behaald. Er zal een lichtgeel gekleurde gas ontstaan, chloordioxide, dat vervolgens de strijd met de rooklucht aangaat. Let op, CarFreshFresh mag nooit in de volle zon of bij vorst worden gebruikt.
Hoe langer CarFreshFresh wordt toegepast, hoe beter het resultaat
CarFreshFresh, mits toegepast zoals hierboven onder punt 3 omschreven, heeft een minimale reactietijd van vijf uur nodig. Als je in de omstandigheden bent om CarFreshFresh echter langer dan vijf uur toe te passen, wordt dit dringend geadviseerd. Laat het product zo lang mogelijk en bijvoorkeur 24 uur in de auto staan. Op die manier kan het chloordioxidegas langer en beter zijn werk doen en die nare rooklucht, bacteriën en virussen nog grondiger aanpakken.
Wat is CarFreshFresh?
Het product CarFreshFresh oxideert op zeer krachtige manier nare geurtjes, bacteriën en virussen uit de lucht. In tegenstelling tot andere producten worden geuren niet gemaskeerd, maar definitief verwijderd. De in de tabletten aanwezige chloordioxide is hiertoe in staat. CarFreshFresh is heel eenvoudig toe te passen. De handleiding leidt je in acht eenvoudige stappen naar het gewenste resultaat, een frisse, schone auto zonder rooklucht. Een groot voordeel is dat je je auto hiervoor niet naar een gespecialiseerd autoschoonmaakbedrijf hoeft te brengen. Hierdoor bespaar je tijd én geld. Terwijl je auto voor de deur staat, onder de carport of in de garage, doet CarFreshFresh zijn werk en gaat onder andere die nare rooklucht te lijf.
Het verschil tussen een ozonbehandeling en een behandeling met CarFreshFresh
Het verschil tussen een ozonbehandeling en een behandeling met CarFreshFresh zit niet alleen de manier van aanpak en de toegepaste middelen (ozon versus chloordioxide). Er zijn meer verschillen.
CarFreshFresh is relatief goedkoop, terwijl een ozonbehandeling een stuk duurder is. Voor een behandeling met CarFreshFresh hoef je de deur niet uit en kun je zelf toepassen, terwijl je voor een ozonbehandeling altijd een bedrijf moet inschakelen. Vaak blijft er na een ozonbehandeling een plakkerig laagje op de bekleding van de auto achter, dat weer moet worden verwijderd (dit zijn de stofdeeltjes die door de zwaarte van de ozon naar beneden zijn gevallen). Bij beide behandelingen moet de auto na afloop in elk geval goed worden doorgelucht.
Veelgestelde vragen over rooklucht uit de auto verwijderen
Wat is de meest optimale manier om de rooklucht uit de auto te verwijderen?
Wanneer er een sterk aanwezige rooklucht in de auto hangt, kun je het beste beginnen met het vervangen van de interieurfilter. Op een oude interieurfilter hebben zich namelijk de schadelijke stoffen afgezet die zich in sigarettenrook bevinden. Wanneer je de circulatie in de auto aanzet, worden deze schadelijke stoffen opnieuw door het interieur van je auto verspreid.
Waarom werken de meeste oplossingen tegen een rookgeur uit de auto maar beperkt?
In een auto waarin wordt of is gerookt, is echt alles doordrenkt van rooklucht. Van hemelbekleding tot stoelen, maar ook het ventilatiesysteem (zie ook hierboven). Alleen met een complete en grondige oplossing is het mogelijk rooklucht definitief uit een auto te verwijderen.
Waarom wordt er geen ozonbehandeling geadviseerd?
Hoewel een ozonbehandeling als dé oplossing bekend staat om rooklucht uit de auto te verwijderen, is het niet de beste oplossing. Zie hierboven onder het kopje:“CarFreshFresh, de goedkoopste én snelste oplossing om rooklucht uit je auto te verwijderen".
Helpt het om auto(onder-)delen te vervangen?
Soms is het interieur van een auto zo met rooklucht “vergiftigd” dat er vergaande maatregelen moeten worden genomen. De meest eenvoudige hiervan zijn het vervangen van het interieurfilter en het vervangen van de matten. In het ergste geval moet ook de bekleding van de stoelen woeenrden vervangen.
Waarom is de werking van ammoniak, azijn of koffiebonen niet afdoende?
Ammoniak, azijn en koffiebonen zijn natuurlijke geurvreters en worden daarom tegen bestrijding van rooklucht in de auto geadviseerd. Hoewel het resultaat in eerste instantie bevredigend lijkt, is de rooklucht daarna vrij snel weer waarneembaar. Je moet de behandeling met ammoniak en azijn nog aantal keren herhalen tot de rooklucht hopelijk definitief is verdwenen.